Kuoriproteesit

Mikäli asiakkaan omaa silmää ei ole poistettu, mutta se on sokeutunut, surkastunut tai ei esteettisesti miellytä on se mahdollista peittää kuoriproteesilla. Kuoriproteesi on erittäin ohut, kuorimainen proteesi, joka asetetaan silmän päälle peittäen oman silmän kokonaan alleen.

Kuoriproteeseja käytetään usein myös vaikean karsastuksen peittämiseksi.

Kuoriproteesin hankinta alkaa lääkärikäynnillä. Lääkäri tutkii silmän, sen pinnan ja arvioi, onko silmän päälle mahdollista teettää kuoriproteesia. Useimmille lääkäreille kuoriproteesi on jo tutuksi tullut ratkaisu edellä mainittuihin ongelmiin.

Ammattitaitoisesti valmistettuna kuoriproteesi ei tunnu epämiellyttävältä silmässä. Omasta jäljennöksestä valmistettuna (kts. kohta ”silmäproteesien valmistus”) se on huomaamaton ja lähes tunnoton käyttää. Kuoriproteesi ei estä normaalia elämää; sitä voi käyttää suihkussa, saunassa ja uidessa; sen tulisi olla käyttäjälleen kuin oma silmä. Tilanteesta ja silmän arkuudesta riippuen kuoriproteesi on hyvä ottaa yöksi pois. Jos proteesin ja oman silmän väliin pääsee yön aikana roska (esim. silmäripsi) voi yön aikana huomaamatta tapahtunut hankaaminen aiheuttaa silmän kipeytymisen. Tällöin kuoriproteesi tulee ottaa pois ja hoitaa oma silmä ennen proteesin asettamista takaisin.

Kuoriproteesin liikkuvuus on yleensä hyvä, sillä se istuu täydellisesti silmän pinnalla ja silmän liikkeet välittyvät suoraan proteesiin.

Kuoriproteesi tulisi kiillottaa koneellisesti (Suomen Silmäproteesiklinikka, Espoo) parin vuoden välein, jolloin omaa silmää vasten oleva pinta pysyy sileänä ja proteesin käyttömukavuus sekä hygienia säilyy. Kiillotuksen teemme aina veloituksetta. Proteesien uusimisväli on noin viisi vuotta.

”Olemme olleet todella tyytyväisiä proteesiin eteenkin aluksi kun (lapsemme) pystyi heti nukkumaan proteesin kanssa. Suuret kiitokset todella hyvästä palvelusta! (Lapsestamme) oli mukava päästä kokeilemaan proteesin teon eri vaiheita kanssasi. Kaikki sujui mielestämme hyvin ja lopputuloksena lapsemme tähän asti paras proteesi!”

-F

Asiakkaiden kommentteja kuoriproteeseista