Lapsi ja silmäproteesi

Kun lapsi menettää silmän onnettomuuden tai sairauden seurauksena, on se suuri muutos elämässä. Tilannetta ei tule peitellä vaan sitä tulisi puida mahdollisimman paljon jotta surun, huolen ja ymmärtämättömyyden tunteet tulee käsiteltyä. Vertaistukea on suhteellisen vähän toistaiseksi tarjolla, mutta proteesiklinikkamme järjestää sitä, mikäli niin toivotaan.

Kun lapsi tulee silmäproteesiklinikalle, on hän useimmiten käynyt läpi raskaan sairaalahoidon ja kokenut silmän menetyksen. Lapset ovat kyllästyneitä silmien tutkimiseen, silmätippojen käyttöön ja kaikkeen silmiin liittyvään. Lisäksi mukana on aina pelko mahdollisesta kivusta. Kun lapset näkevät valkoisen takin, he välittömästi assosioivat silmäproteesien valmistajat kaikkeen epämiellyttävään, jota ovat aiemmin sairaalassa kokeneet.

On tärkeää kertoa lapselle, ettei proteesin valmistuksessa ilmene lainkaan kipua. Silmäproteesiklinikallamme ei tarvitse pelätä mitään, siellä ei ole kipua eikä epämiellyttäviä hetkiä emmekä käytä valkoisia takkeja. Silmäproteesiklinikka on paikka, jossa ei satu!

Valmis silmäproteesi

Kun lapsi ymmärtää tämän, koko tilanne muuttuu rennoksi ja lapsen kanssa toimiminen on sujuvaa. Tämä helpottaa ja nopeuttaa asiointia huomattavasti. Jo ensimmäisen käynnin jälkeen useimmat lapset juoksevat hymyssä suin luoksemme ja kertovat kaiken mitä kuluneena aikana heille on tapahtunut.

Lisäksi tulee muistaa, että lapsille silmäproteesit eivät ole proteeseja, ne ovat omia silmiä.

Lapsilla on paljon omia tapoja käsitellä silmän menetystä. Vanhempien rooli ja käyttäytymismalli ovat ratkaisevassa asemassa lapsen henkisen parantumisen kanssa. Meidän tehtävämme on tukea myös vanhempia silmäproteesin valmistuksen yhteydessä. Vanhemmilla on tapana kantaa suurta taakkaa lapsen silmän menetyksestä ja sitä käsitellään proteesiklinikallamme asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan. Klinikallamme vanhemmat saavat tukea ja voivat keskustella mieltään asiassa painavista seikoista.

Teemme yhteistyötä Suomen sairaanhoitopiirien kanssa. Ensimmäinen silmäproteesi valmistetaan noin neljän viikon päästä leikkauksesta tai lääkärin toivomana ajankohtana. Sairaanhoitopiiri kirjoittaa maksusitoumuksen ja useimmiten myös lähettää sen suoraan proteesin valmistajalle. Asiakkaan ei siis tarvitse muuta, kuin varata aika silmäproteesiklinikalle.

Valmiin silmäproteesin saaminen on hoitosarjan viimeinen vaihe. Viimeistään siitä alkaa henkinen parantuminen. Asiakkaan saadessa kauniin ja luonnollisen proteesin – oman silmän, on mahdollista jatkaa siitä mihin jäätiin ennen silmän menetystä.