Silmäproteesit

Valmistamme silmäproteesimme akryylimuovista. Ne ovat kestäviä, luonnollisen näköisiä ja huomaamattomia käyttää. Akryyliproteesit ovat helposti muokattavissa ja niiden kokoa ja ulkonäköä voidaan muuttaa myös jälkikäteen. Oikein valmistettuna akryyliproteesit eivät aiheuta ylimääräistä tunnetta, kutinaa tai rähmimistä lainkaan.

Silmäproteesi ei estä tavallista elämää; sen kanssa voi uida, käydä suihkussa ja saunassa sekä ulkoilla täysin normaalisti. Se ei ole herkkä kylmälle tai kuumalle. Akryyliproteesi kestää iskuja; se ei mene rikki vaikka putoaisi kivilattialle.

Ensimmäinen silmäproteesi tulisi valmistaa neljä viikkoa silmän poiston jälkeen. Tässä ajassa silmäkuoppa on ehtinyt parantua ja proteesille on hyvin tilaa.

Proteesin luonnollinen liikkuvuus riippuu silmäpoistoleikkauksen suuruudesta. Enukleaatio on toimenpide, jossa koko silmän rakenne poistetaan. Tilalle asetetaan implantti. Normaaleissa tapauksissa silmää ympäröivät lihakset pyritään säästämään, jolloin ne voidaan kiinnittää takaisin silmään asetettuun implanttiin. Kun käyttäjä liikuttaa silmää, sen sisällä oleva implantti liikkuu mukana. Silmäkuopan jäljennöksestä valmistetuissa proteeseissa (vain Suomen Silmäproteesiklinikalla) proteesi istuu täydellisesti implantin pinnalla ja kaikki implantin liikkeet välittyvät myös proteesiin. Proteesien liikkuvuus on tällaisissa tapauksissa hyvä.

Silmäproteesin paksuus on yksilöllistä ja se riippuu siitä, kuinka paljon tilaa implantin ja luomien väliin jää. Normaalisti silmäproteesin paksuus on noin 1 cm.

Silmäproteeseista on myös ohuempi malli, kuoriproteesi. Ne eroavat silmäproteeseista ainoastaan paksuudellaan. Kuoriproteesi on paksuimmasta kohdasta noin 2,5 mm, ohuin kohta proteesissa on 1 mm. Kuoriproteeseja käytetään kun omaa silmää ei ole poistettu, mutta se on vaurioitunut.

Kuoriproteeseja käytetään myös silloin, kun silmänpoiston jälkeen asennettu implantti on hyvin suurikokoinen ja tavalliselle silmäproteesille ei riitä tilaa.