Silmäproteesien valmistus

Valmistus

Silmäproteesin valmistus kestää kaksi päivää. Ensimmäisellä käynnillä omasta silmäkuopasta otetaan silikonijäljennös proteesin lopullista muotoa varten. Jäljennöstekniikalla valmistetut proteesit valmistetaan vain Suomen Silmäproteesiklinikalla. Jäljennöksen ottamista on turha jännittää; se on täysin kivutonta ja kestää vain muutaman minuutin. Silmäkuoppa voidaan myös puuduttaa, mikäli asiakas niin toivoo. Myös kuoriproteesia valmistettaessa on ehdottoman tärkeää ottaa silmän pinnasta jäljennös. Kuoriproteesin on istuttava täydellisesti oman silmän pinalla, jotta se ei aiheuta hiertämistä. Silmän pinta puudutetaan usein tipoilla jäljennöksen ottamisen ajaksi asiakkaan mukavuuden takaamiseksi.

Jokainen silmäkuoppa on muodoltaan ja kooltaan täysin erilainen ja on mahdoton kopioida ilman jäljentämistä. Jäljennöksestä valmistetut proteesit istuvat silmässä huomattavasti yleismallisia proteeseja paremmin, eivätkä ne aiheuta tulehduksia, rähmimistä, kutinaa tai hiertämistä. Useimmissa tapauksissa silmän tulehdukset, rähmiminen, ärsytys ja kutina ovat loppuneet kokonaan.

Jäljennyksestä valmistettujen proteesien on todettu olevan silmäkuopassa myös hyvin ”tunnottomia”, jolloin proteesi ei jatkuvasti muistuta käyttäjäänsä olemassa olostaan. Ero standardimallisiin proteeseihin on merkittävä.

Jäljennöksestä valmistetaan vahamalli, jota sovitetaan silmään ja muokataan tarpeen mukaan. Vahavaiheessa keskitytään lähinnä proteesin ulkoisen pulleuden hiomiseen, sillä sisäpuolen muodot tulevat suoraa jäljennöksestä, ja niitä on usein täysin tarpeetonta muokata. Vahamallin sisäpuoli istuu heti hyvin ja on mukavan tuntuinen. Vahamallin sovitusvaihe ei siis tuota epämiellyttäviä tuntemuksia tai kipua lainkaan.

ValmistusProteesin iiris

Proteesin iiris on tarkka makrovalokuva omasta iiriksestä. Tämä Suomessa täysin uusi valmistusmenetelmä takaa asiakkaille kauniita ja luonnollisen näköisiä proteeseja.

Valokuvattu iiris on kirkas, kolmiulotteisen näköinen ja yksityiskohtainen. Lisäksi iiriksessä näkyvät tarkasti kaikki oman iiriksen pienet kuvioinnit ja värierot. Kun proteesin iiris vastaa täysin omaa iiristä, proteesi ei kiinnitä huomiota eikä aiheuta epämukavia tilanteita. Asiakaskokemusten mukaan parasta valokuvatuissa iiriksissä on se, että vaikka proteesia tarkastelisi läheltäkin, se näyttää aidolta silmältä oikeiden kuviointien ja värien takia.

Silmäproteesi
Kuvassa vasemmalla asiakkaan oma iiris ja oikealla asiakkaalle valmistettu proteesi. Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi.

Lopuksi

Kun sekä asiakas, että okularisti ovat tyytyväisiä iirikseen, se kiinnitetään vahamalliin ja katseen suunta asetetaan oikein. Tässä vaiheessa mallista näkee jo iiriksen värityksen sekä luomien muodot ja sen, miltä proteesi tulee silmässä valmistuksen jälkeen näyttämään.

Omasta silmästä tutkitaan myös valkuaisen väri sekä verisuoniston määrä, jotka kopioidaan proteesiin tarkasti. Edellä mainittuihin toimenpiteisiin kuluu ensimmäisenä päivänä noin kolme tuntia.

Seuraavana päivänä proteesi on valmis. Sovituksessa tarkistetaan vielä katseen suunta, iiriksen ja valkuaisen väritykset ja proteesin istuvuus ja luomien asennot. Proteesia on mahdollista myös muokata vielä seuraavana päivänä, mikäli asiakas niin toivoo.

Valmis proteesi luovutetaan asiakkaalle tämän hoito-ohjeiden ja käyntitodistuksen kera. Proteesin mukana asiakas saa myös imukupin ja säilytysrasian. Proteeseillamme on kolmen kuukauden takuuaika, jonka sisällä tehdään kaikki asiakkaan toivomat muutokset, mikäli niitä ilmenee.

Proteesiklinikkamme sijaitsee Espoon Leppävaarassa. Vierestämme löytyy ilmaisia kadunvarsipaikkoja sekä oma hallipaikka toimitilamme vieressä jonne auton voi jättää päiväksi

Matka Leppävaaran juna-asemalta matkaa on noin 700m. Proteesiklinikallemme pääsee myös pyörätuolilla, sillä olemme katutasossa.

Tervetuloa!

Video valmistuksesta

Katso video

10. Joulukuuta 2013 Ylen tv-kuvausryhmä saapui työpaikalle kuvaamaan Puoli Seitsemän ohjelmaa varten silmäproteesin valmistusta. Kuvaukset kestivät viisi tuntia ja ohjelma tuli ulos perjantaina 17.1.2014!
Pätkä oli katsottavissa kuukauden ajan Yle Areenassa ja nyt edelleen YouTubessa.