Kun silmä on poistettu, silmäluomien toiminta muuttuu hetkellisesti sillä silmäkuoppa ei tarjoa samanlaista tukea jota pitkin luomet ovat tottuneet liikkumaan. Tästä johtuen silmäluomet ovat ”lomalla” sen aikaa ennen kuin silmään asetetaan proteesi.
Ensimmäistä kertaa vahamallia sovitettaessa usein huomataan, että silmäluomet eivät toimi samalla tavalla kuin näkevässä silmässä. Tätä ei pidä pelästyä, se on täysin normaalia ja johtuu juurikin tuosta silmäluomien ”lomasta”. Kun luomet ovat olleet käyttämättöminä noin nelisen viikkoa, niihin täytyy saada pikkuhiljaa eloa takaisin. Usein jo pelkkien mallisovitusten aikana silmäluomet alkavat taas toimia ja joka sovituksella luomet alkavat avautua ja sulkeutua paremmin.
Yleisin tilanne on se, että silmää on vaikea sulkea kokonaan malliproteesin ollessa silmässä. Pyrimme proteesiklinikalla aina valmistamaan oikean paksuisen proteesin verrattuna oman silmän pintaan, jotta proteesi olisi toisen silmän kanssa samassa tasossa. Eteenkin sivulta katsottuna tämä on hyvin tärkeää, jotta silmän luonnollinen kaari säilyy. Arvioimme proteesin valmistuksen yhteydessä luomien liikkuvuutta ja opetamme harjoitteluliikkeitä, jotta silmä sulkeutuisi koko ajan enemmän ja enemmän. On kuitenkin täysin normaalia, että muutamina ensimmäisinä päivinä luomet eivät sulkeudu vielä täysin proteesin ollessa silmässä.
On erittäin tärkeä jatkaa klinikallamme opetettuja treeniliikkeitä myös kotona sen vuoksi, että luomiin saadaan taas eloa ja luomet sulkeutuisivat joka räpäyksellä (sekä yön aikana) kunnolla. Tämä helpottaa proteesin käyttöä, vähentää rähmimistä ja mahdollistaa silmän luonnollisen aidon muodon.
Hienoa olisi, jos silmäluomien herättelyä tehtäisiin jo ennen klinikalle saapumista. Silmäluomien avaamista kannattaa harjoitella hieman jo etukäteen silmäkuopan parannuttua, jotta luomet alkaisivat toimia mahdollisimman nopeasti proteesin valmistuksen aikana. Nämä ovat kuitenkin sellaisia asioita, jotka hoidamme proteesiklinikalla kuntoon eikä niistä kannata ottaa stressiä tai huolta!