Matka leikkaussalista silmäproteesin saamiseen

Silmänpoistoon (tai eviskeraatioon eli ns. silmän ”tyhjennykseen”)  päädytään silloin, kuin muuta ei ole enää tehtävissä silmän pelastamiseksi, tai kun silmän kivut ovat niin kovat että asiakas haluaa ne lopullisesti pois. Tässä tekstissä kerrotaan pääpiirteittä matkasta silmän poistosta aina proteesin hankintaan.

Huomioithan, että silmäproteesiklinikallemme on aina hieman jonoa, joten aika proteesin valmistukseen tulisi varata heti kun leikkauspäivä on tiedossa tai heti kun silmä on poistettu. Ajan voi varata numerosta 040 583 23 56.

Sairaalassa

Silmänpoistoleikkaus kestää muutaman tunnin. Tuona aikana silmää ympäröivät lihakset irrotetaan ja silmä poistetaan. Silmän tilalle asetetaan pyöreä implantti, johon lihakset ommellaan kiinni ja haava suljetaan silmän limakalvolla. Silmään laitetaan itsestään sulavat tikit. Parantuneen silmäkuopan takaseinässä näkyy usein pyöreä kaarimainen pinta joka liikkuu toisen silmän mukana. Tämä muoto mahdollistaa proteesin liikkuvuuden. Hieman leikkauksen jälkeen parannuttuaan silmäkuoppa on siisti ja hyvän näköinen. Silmäkuopassa ei ole mitään pelättävää, eikä mitään hävettävää. Useimmiten ilman silmäproteesia silmäluomet ovat kiinni. Lääkäri määrää voidemaista silmätippaa käytettäväksi ensimmäisten viikkojen ajan. Voidetta käytetään lääkärin ohjeen mukaan, usein proteesin valmistukseen asti.

Useat lääkärit laittavat leikkauksen lopuksi silmään illigin renkaan. Se muistuttaa hieman proteesia muodoltaan, mutta on kirkasta läpinäkyvää muovia jonka keskellä on reikä. Tämä illigirengas pitää silmän limakalvot ja luomitaskut oikean kokoisina proteesia varten niin, että kuroutumista ei tapahdu parantumisen aikana. Mikäli silmääsi ei ole laitettu leikkauksen jälkeen illigiä älä huolestu, mutta muista mainita siitä varatessasi aikaa proteesin valmistukseen.

Tämän jälkeen alkaa paranemisaika, joka on noin neljä viikkoa. Leikannut lääkäri tekee vielä lopputarkistuksen silmään kun proteesin valmistus alkaa olla ajankohtainen.

Kuka maksaa uuden proteesin​

Silmäproteesi maksetaan maksusitoumuksella. Leikannut yksikkö tai oma sairaanhoitopiiri kirjoittaa maksusitoumuksen proteesia varten. Usein maksusitoumus ei ehdi valmiiksi, ennen proteesin valmistusaikaa. Toiveemme on, että asiakas ei ota tästä asiasta stressiä. Silmänpoistoon ja sairaslomiin liittyy jo valmiiksi paljon huolta ja ajateltavaa, proteesin valmistuksen ja maksusitoumuksen ei kuullu olla yksi niistä. Kunhan asiakas on hyvissä ajoin varannut itselleen proteesiajan, me huolehdimme lopusta.

Silmäproteesin valmistus ja käyttö

Ensimmäinen silmäproteesi valmistetaan noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta. Tässä ajassa tikit ovat sulaneet ja silmäkuoppa kestää hyvin proteesin sovituksia. Silmäproteesin valmistukseen tulisi varata kaksi päivää. Mukaan ei tarvitse ottaa mitään (paitsi maksusitoumus, mikäli se on jo ehtinyt tulla asiakkaalle). Ensimmäisenä päivänä silmäkuopasta otetaan jäljennös josta valmistetaan vahamalli. Malli on vahaa siksi, että sitä on helppo käsitellä mikäli silmän ulkoista kaarevuutta tai paksuutta halutaan muutta. Ensimmäinen päivä sisältää siis vain mallin sovittelua ja sen muokkauksia. Lisätietoja valmistuksesta saat kohdasta ”silmäproteesin valmistus”. Toisena päivänä valmista proteesia sovitetaan ja asiakasta opetetaan proteesin käyttöön.

Silmäproteesin käyttäminen on todella helppoa ja huoletonta. Pääsääntönä on hyvä ajatella, että proteesin tulisi muistuttaa omaa silmää kaikin mahdollisin tavoin. Sen kanssa voi elää täysin normaalia elämää ja ainoa ero oikeaan silmään on se, että proteesi poistetaan silloin tällöin silmästä, pestään, ja laitetaan takaisin. Helppoa ja huoletonta siis! Proteesin laittaminen silmään ja sen pois ottaminen on yksikertainen ja nopea toimenpide joka onnistuu niin lapsilta kuin ikäihmisiltäkin.

Suomen Silmäproteesiklinikka Laura Routa valmistamassa silmäproteesia

Silmäluomien treeni

Kun silmä on poistettu, silmäluomien toiminta muuttuu hetkellisesti sillä silmäkuoppa ei tarjoa samanlaista tukea jota pitkin luomet ovat tottuneet liikkumaan. Tästä johtuen silmäluomet ovat ”lomalla” sen aikaa ennen kuin silmään asetetaan proteesi.

Ensimmäistä kertaa vahamallia sovitettaessa usein huomataan, että silmäluomet eivät toimi samalla tavalla kuin näkevässä silmässä. Tätä ei pidä pelästyä, se on täysin normaalia ja johtuu juurikin tuosta silmäluomien ”lomasta”. Kun luomet ovat olleet käyttämättöminä noin nelisen viikkoa, niihin täytyy saada pikkuhiljaa eloa takaisin. Usein jo pelkkien mallisovitusten aikana silmäluomet alkavat taas toimia ja joka sovituksella luomet alkavat avautua ja sulkeutua paremmin.

Yleisin tilanne on se, että silmää on vaikea sulkea kokonaan malliproteesin ollessa silmässä. Pyrimme proteesiklinikalla aina valmistamaan oikean paksuisen proteesin verrattuna oman silmän pintaan, jotta proteesi olisi toisen silmän kanssa samassa tasossa. Eteenkin sivulta katsottuna tämä on hyvin tärkeää, jotta silmän luonnollinen kaari säilyy. Arvioimme proteesin valmistuksen yhteydessä luomien liikkuvuutta ja opetamme harjoitteluliikkeitä, jotta silmä sulkeutuisi koko ajan enemmän ja enemmän. On kuitenkin täysin normaalia, että muutamina ensimmäisinä päivinä luomet eivät sulkeudu vielä täysin proteesin ollessa silmässä.

On erittäin tärkeä jatkaa klinikallamme opetettuja treeniliikkeitä myös kotona sen vuoksi, että luomiin saadaan taas eloa ja luomet sulkeutuisivat joka räpäyksellä (sekä yön aikana) kunnolla. Tämä helpottaa proteesin käyttöä, vähentää rähmimistä ja mahdollistaa silmän luonnollisen aidon muodon.

Hienoa olisi, jos silmäluomien herättelyä tehtäisiin jo ennen klinikalle saapumista. Silmäluomien avaamista kannattaa harjoitella hieman jo etukäteen silmäkuopan parannuttua, jotta luomet alkaisivat toimia mahdollisimman nopeasti proteesin valmistuksen aikana. Nämä ovat kuitenkin sellaisia asioita, jotka hoidamme proteesiklinikalla kuntoon eikä niistä kannata ottaa stressiä tai huolta!

Silmäkuopan parantuminen vie puoli vuotta

Kun kyseessä on vasta ensimmäinen silmäproteesi, on hyvä muistaa, että silmäkuoppa on vielä parantumassa. Tätä parantumista tapahtuu vielä noin kuuden kuukauden ajan leikkauksesta. Mikäli parantuminen on suurta ja silmäkuopassa tapahtuu paljon muutoksia on mahdollista, että ensimmäinen proteesi ei istu enää kunnolla. Huomaat huonon istuvuuden näistä seikoista:

  • Proteesi nousee jokaisen räpäytyksen aikana ylös ja laskeutuu hitaasti takaisin alas
  • Katseen suunta alkaa kääntyä pikkuhiljaa väärään paikkaan
  • Silmäluomet asettuvat väärin proteesin pinnalle (esim. silmä vaikuttaa väsyneeltä, luomet liian kiinni)
  • Proteesi tuntuu väljältä kun sitä liikuttelee sormen avulla silmässä
  • Proteesi pyörii silmässä tai saattaa pudota

 

Jos näistä tunnusmerkeistä yksi tai useampi täyttyy, on proteesia syytä korjata. Korjaaminen on asiakkaalle ilmaista.

Tästä eteenpäin

Kun puoli vuotta on kulunut ja silmän muutokset loppuneet, proteesilla pärjää seuraavat viisi vuotta jonka jälkeen oma kunta tai sairaanhoitopiiri kustantaa uuden proteesin ilmaiseksi. Maksusitoumuksen saa soittamalla omalle lääkärille tai kuntoutussuunnittelijalle sairaanhoitopiiriin.

Mikäli silmäproteesi joutuu hankaavalle rasitukselle, esimerkiksi putoilee usein lattialle käsiteltäessä, tai asiakas on töissä pölyisissä likaisissa ympäristöissä kuten hiekkatyömalla, voi silmäproteesi kaivata koneellista kiillotusta silloin tällöin. Asiakas kyllä huomaa tämän itse kaihertavasta tunteesta. Mikäli kaikki on proteesin kanssa OK, ei kiillotustakaan tarvita.

Kiteytettynä

Silmäproteesin idea on se, että unohdetaan että käyttää silmäproteesia. Proteesi on oma silmä, jota silloin tällöin pestään. -Helppoa ja huoletonta.